Opschudding rondom WhatsApp

Zoals je wellicht al gelezen hebt (en waarschijnlijk ook al geaccordeerd hebt) wil Facebook, eigenaar van WhatsApp, de link tussen beide Apps versterken door gegevens van WhatsApp gebruikers te delen met Facebook. De boodschap daarbij is dat het jou als gebruiker helpt om betere vriendschapsvoorstellen en op jou gerichte reclames te krijgen. Zo kunnen bedrijven naast leveringsberichten ook gewoon marketing pitches, ofwel reclameboodschappen versturen. WAT? JA reclames op WhatsApp. Vooral in Amerika zorgt het nogal voor opschudding.

Wel of geen reclame op social media platforms?

Op zich is het natuurlijk niet verbazingwekkend dat een gratis social media platform ook gebruik maakt van reclames. Kijk naar Instagram, waar een tijdje geleden ook gesponsorde berichten werden geïntroduceerd. Overigens was de verwachting dat dat Instagrammers zou gaan afschrikken en zij naar een ander social media platform zouden over gaan stappen. Dit is echter niet gebeurd. Ook Facebook met zijn reclames word door gebruikers niet gemeden, dus ach waarom niet op WhatsApp????

Toch wordt WhatsApp meer gezien als een uitgebreidere sms dienst en via sms zit de gemiddelde gebruiker ook niet te wachten op allerlei reclame uitingen.

Privacywaakhonden kijken met argusogen toe

Er zijn inmiddels meerdere privacywaakhonden die het nieuwe privacybeleid van WhatsApp nauwlettend in de gaten houden.

“Wat essentieel is, is dat het individu de controle houdt over zijn gegevens als deze worden gecombineerd door de grote internetbedrijven”, aldus de Artikel 29-werkgroep die alle 28 EU lidstaten vertegenwoordigt, in een verklaring aan Bloomberg.

“De veranderingen die WhatsApp en Facebook maken zullen veel mensen treffen. Sommigen zullen vinden dat ze er een betere dienstverlening door krijgen, anderen zijn wellicht bezorgd door het gebrek aan controle.” Aldus Elizabeth Denham, hoofd van de Britse toezichthouder, die actief onderzoek doet. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens is ook niet te spreken over het nieuwe privacybeleid, maar doet geen actief onderzoek.

In Amerika gaan ze zelfs nog een stap verder. Verschillende actiegroepen vinden dat Jan Koum CEO van WhatsApp zijn beloftes (gedaan in 2014 bij de overname door Facebook) niet nakomt en er ligt inmiddels een officiële aanklacht.

opt-in opt-outOpt-in versus opt-out

Je kunt, door middel van een niet direct zichtbaar vinkje of schuifje, de optie uitzetten, een zogenaamde opt-out. Toch vinden de Amerikaanse actiegroepen dat het eigenlijk een opt-in keuze zou moeten zijn, en daarin geef ik ze geen ongelijk.

WhatsApp geen overigens in een officiële verklaring aan zich aan de privacywetgeving te houden en zij vinden het nieuwe beleid duidelijk genoeg naar gebruikers.

WhatsApp via smartphones beste bereik

Volgens marktonderzoekbureau GfK is het maandbereik op smartphones het hoogste via WhatsApp. Dus ik geef bedrijven ook geen ongelijk dat ze via WhatsApp hun potentie willen bereiken en daar mogelijk veel geld voor over hebben.Maandbereik smartphones

Related Articles

Verslaafd aan je smartphone en social media?

Verslaafd aan je smartphone en social media?

Wat is het eerste dat jij doet als je wakker wordt? Er wordt gezegd dat voor het meerendeel van de vrouwen dat betekend naar de toilet gaan en tegelijkertijd op je telefoon Facebook bekijken. Herken jij jezelf daarin? Hoe gevoelig ben jij voor een verslaving aan je...

Lees meer

Visual search in Pinterest

Deze week lanceert Pinterest een nieuwe zoekoptie (wanneer het in Nederland komt is nog niet duidelijk), visueel zoeken, dus zonder tekst maar met beeld. Pinterest was al een aantrekkelijk medium, maar is hiermee weer wat aantrekkelijker geworden.
Sinds 2010 is deze ontwikkeling al in de pen. Het handige is dat je dus kunt zoeken zonder dat je weet wat je zoekt in woorden.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest