Wat is het eerste dat jij doet als je wakker wordt? Er wordt gezegd dat voor het meerendeel van de vrouwen dat betekend naar de toilet gaan en tegelijkertijd op je telefoon Facebook bekijken. Herken jij jezelf daarin? Hoe gevoelig ben jij voor een verslaving aan je smartphone en vooral aan sociale media? Nog even dat leuke filmpje kijken dat op Facebook voorbij komt. Nog even je WhatsApp berichten checken.
Apple maakt zich zorgen
Apple en zijn aandeelhouders maken zich zorgen over het smartphone-gebruik onder jongeren.
Oud-medewerkers van Facebook excuseren zich voor ‘het monster’ dat ze hebben gecreëerd en voor het uitbuiten van de kwetsbaarheid van de mens.
De Universiteit van Utrecht deed onderzoek onder jongeren over sociale media gebruik op de smartphone. 93% van de leerkrachten maken zich zorgen over de jongeren (recente enquête van DUO). Ze denken dat leerlingen afgeleid raken door hun smartphone, zich minder kunnen concentreren en de studieresultaten achteruit gaan.
Het heeft allemaal wat voeten in de aarde. De focus ligt nu vooral op jongeren. En hun verslaving aan Instagram, Snapchat, WhatsApp en Facebook Messenger. En uiteraard welke gevolgen dit heeft.
Helft jongeren 12-16 vindt zichzelf verslaafd
De Universiteit van Utrecht deed onderzoek onder 2700 jongeren tussen de 12 en 16 jaar en in hoeverre zij afhankelijk zijn van sociale media op hun smartphone. Officieel is afhankelijkheid van je smartphone en sociale media geen verslaving te noemen. Nog niet, in elk geval.
De smartphone en sociale media zijn nog relatief ‘jong’, daarom keken de onderzoekers naar andere verslavingen als alcohol en drugs en de diagnoses die daarvoor worden gebruikt. Daar kwam een checklist uit. De checklist bestaat uit 9 punten en scoor je tenminste 5 van de 9, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. 3 voorbeelden uit de checklist van de Universiteit van Utrecht:
- Ga je langer door met gebruiken dan je je oorspronkelijk had voorgenomen?
- Kom je daardoor in de problemen?
- Heb je daardoor meer ruzie met je ouders?
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 1 op de 20 jongeren daadwerkelijk verslaafd is.
Dat is gelukkig aanzienlijk lager dan jongeren zelf vinden. Overigens leverde een enquête in de Verenigde Staten van Common Sense Media in 2016 wel op dat de helft van de jongeren verslaafd is aan sociale media.
Volgens de onderzoekers worden kinderen met een sociale media verslaving steeds minder gelukkig. Waarschijnlijk ervaren ze meer stress als ze bijvoorbeeld hun telefoon niet bij zich hebben, of als ze om wat voor reden dan ook niet in staat zijn berichten te beantwoorden, of heel veel berichten tegelijk ontvangen. Het onderzoek loopt op dit onderdeel overigens nog door. De eerste resultaten zijn wel al op diverse internationale congressen gepresenteerd.
Inmiddels heeft 98,6 procent van alle jongeren tussen de 12 en de 18 jaar een smartphone. Hoeveel dit onder kinderen jonger dan 12 is blijft onduidelijk: dat houdt het CBS niet bij.
Keuzes maken
Ik verwacht dat de komende jaren nog veel onderzoeken zullen volgen en dat er , terecht of onterecht, veel angst gezaaid zal worden. Ik heb al eerder aangegeven dat het leven bestaat uit keuzes maken. En ja je kunt je overleveren aan je smartphone en sociale media en geleefd worden, of je kunt zelf kiezen hoe je je leven wilt invullen. Ik pleit in ieder geval voor een gezonde combinatie van online en offline, en wat dat voor jou betekend dat kun je het beste zelf bepalen.
0 reacties