Misschien wel de grootste verandering van Twitter ooit. Vanaf het allereerste moment heeft Twitter een bericht grootte gehad van 140 tekens. Met het loslaten van de 140 tekens in de direct messages hadden we het al met zijn allen zien aankomen, maar ook de 140 tekens in de berichten zijn niet meer heilig.
Links en mentions tellen niet meer mee
Althans: alle links en gebruikersnamen (de zogenaamde @mention) worden niet meer meegeteld in de lengte van de berichten. Wat echt heel veel tekstruimte extra biedt. Ik ben zelf al een tijdje geen die-hard Twitter gebruiker meer en ik vraag me af hoe zij dit gaan vinden. Het was tenslotte bijna een sport om in zo min mogelijk tekens te zeggen wat je wilde zeggen. En eigenlijk was 140 tekens vullen ook not done. Want dan kan iemand die jouw bericht doorstuurt er geen commentaar meer bijzetten.
Als je reageerde op een tweet van iemand anders, startte die tweet met @gebruikersnaam en verscheen deze tweet alleen in de tijdlijn van verzender en ontvanger, en bij de volgers die jullie beide volgen. Dat kon je al omzeilen door iets voor het @-teken te schrijven, al was het maar een punt. Dit kon best een, volgens Twitter, ‘lelijk’ beeld geven, dus voortaan komen deze tweets ook in de tijdlijn van al je volgers.
Daarnaast worden er veel conversaties gevoerd op Twitter, maar hoe meer mensen erbij kwamen, hoe minder ruimte voor de daadwerkelijke tekst door alle @gebruikersnamen die erbij kwamen. Door de aanpassing worden live conversaties weer aantrekkelijker.
Ook is alle sociale media, inclusief Twitter, veel beeldender geworden met diverse media (foto’s, video, GiFjes) die wordt toegevoegd. Alles telde mee in de 140-tekens. Dat wordt dus losgelaten.
Wanneer kunnen we de veranderingen verwachten?
Jack Dorsey kondigde vorige week de veranderingen aan in een interview met de BBC. Het perfectioneren van Twitter heeft voor hem dit jaar prioriteit. Het moet allemaal simpeler. Met zeker nog de nadruk op kort, snel en live. Vooralnog blijven het 140 tekens, maar ook dat zou best nog wel eens kunnen veranderen.
Ook zal het stagneren van het aantal gebruikers (in Nederland is zelfs 11% afgehaakt) een belangrijke reden zijn geweest voor alle veranderingen. Volgens Gartner is het grootste probleem dat het Twitter niet lijkt te lukken nieuwe gebruikers voor langere termijn aan zich te kunnen binden en zouden deze aanpassingen daar ook niet direct een verandering in gaan brengen.
Zoals gebruikelijk zijn de veranderingen niet direct doorgevoerd. Twitter wil de ontwikkelaars van apps de tijd geven om hun software aan te passen, dus ergens 2e helft 2016 zal e.e.a. daadwerkelijk worden doorgevoerd.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks