Vrouwen aan de top versus talentmanagement

Ik heb zelf als vrouw niets tegen vrouwen aan de top. Ben ook van mening dat het ‘old boys’ netwerk doorbroken zou moeten worden. Vind absoluut dat vrouwelijke eigenschappen iets belangrijks kunnen toevoegen. Zelfs essentieel zijn voor de goede bedrijfsvoering en besturing van organisaties. Door meer vrouwelijke eigenschappen aan de top zou zelfs de crisis niet zijn wat die is vandaag.

De vraag is echter of wetgeving nodig is om meer vrouwen aan de top te krijgen, zoals dit in Noorwegen is gedaan. Natuurlijk zorgt wetgeving met boetesancties dat organisaties beter hun best doen om topvrouwen te zoeken en aan te nemen. In Noorwegen heeft dit geleid tot een stijging van 6 procent in 2002 naar 40% in maart dit jaar. Echter heeft dit nu geleid tot een betere bedrijfsvoering?

Ik mis de discussie over de beste mens op de juiste positie. Ieder mens heeft zijn of haar talenten en kan die op de juiste positie optimaal inzetten en zo excelleren. Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Het is dus niet per definitie zo dat vrouwen beter zijn in het uitdragen van die vrouwelijke eigenschappen. Sommige vrouwen die naar de top willen hebben juist heel erg sterk ontwikkelde mannelijke eigenschappen en minder sterk ontwikkelde vrouwelijke. Dit heeft echt niet altijd te maken met de mannen omgeving waarin zij geacht worden te opereren. En sommige mannen hebben ook een goede balans tussen de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen.

Ik pleit er dan ook voor om meer te gaan werken aan het ontdekken en inzetten van talenten, zowel bij mannen als vrouwen. Kijk niet naar competenties en het verbeteren van de zwakke competenties. Kijk naar de talenten en het versterken hiervan. Hierdoor zullen mensen ook veel meer plezier hebben in hun werk. Zo drijven de juiste mensen naar boven voor de juiste posities in organisaties.

En mannen: je hoeft echt niet bang te zijn voor goede talentvolle vrouwen. Angst is de slechtste raadgever die er is. Als er vrouwen zijn die graag een toppositie innemen, kijk dan eerst naar de talenten die zij meebrengen en als deze op dat moment nog ontbreken aan die top, verwelkom dan deze mens met talenten. En zoek niet persé naar een man om die positie in te vullen…

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest