Slimmer werken met Life Hacks, oftewel Lifehacking

snellezen - triskelion

Wat betekent Lifehacking?

Lifehacking is afkomstig van life hacks, oftewel slimme simpele hulpmiddeltjes (veelal ICT) om je te helpen om te gaan met de overvloed aan informatie. Danny O’Brien introduceerde de term die inmiddels wijdverspreid gebruikt wordt. Het begon met hulpmiddeltjes om bestanden te synchroniseren, e-mailfilters, geheugensteuntjes voor taken, RSS feeds, etc. Gaandeweg werd de betekenis en het ‘assortiment’ steeds verder verbreed. Naast het beschermen tegen een overvloed aan informatie, werden life hacks ook toegepast om meer prestaties te leveren, efficiënter te kunnen werken. Lifehacking wordt onder meer door verschillende websites gepromoot, zoals lifehacking.nl en lifehacking.com, maar ook middels een boek dat geregeld opnieuw wordt uitgegeven met nieuwe life hacks.

Maximaal gebruik maken van de middelen om je heen om met zo min mogelijk inspanning zo’n maximaal mogelijk resultaat te behalen.

Meer doen in minder tijd met minder stress!

De weg naar de ultieme vorm van luiheid!

Slimmer werken en slimmer leven met lifehacking

Life hacks bevinden zich veelal op de snijvlakken van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling en timemanagement. Meestal is ICT een sleutel. Life hacks kun je toepassen op de werksituatie, maar ook zeker op de thuis situatie. Zo kun je met life hacks slimmer werken en slimmer leven. Voorbeelden zijn: slimmer omgaan met e-mail, efficiënter vergaderen, gebruik van Dropbox, Evernote en Mindmaps (waar ik hier al eerder over schreef), slimmer samenwerken, tips voor beheer van je agenda, maar dus ook hoe doe je langer met een scheermesje, hoe houdt je je huis koel zonder airco, etc. etc. Je zult begrijpen dat het ondoenlijk is om op alles in te gaan. Het is zeker leuk een keer een bezoekje te brengen aan de genoemde websites en daar wat life hacks te zoeken die bij jou passen.

Zoek de life hacks die bij jou passen!

Andere leuke voorbeelden die passen in de lifehacking gedachte

Getting Things Done, GTD, (zie hier een korte intro) is een mooi voorbeeld van de lifehacking gedachte. Maar ook Het 80/20 principe, over meer bereiken met minder moeite. De 80/20 gedachte is al vrij oud en is gebaseerd op de onevenredige verhouding tussen oorzaak en gevolg, input en output, inspanning en beloning.

80% van het resultaat, output en beloning is afkomstig uit 20% van de oorzaken, input en inspanningen!

Een ander voorbeeld is het leren snel lezen. Hier een aantal tips:

    • gebruik een pointer, hierdoor zul je minder snel teruglezen, wat de snelheid bevorderd. De pointer kun je ook steeds sneller bewegen, omdat je hersenen sneller kunnen dan je spraak en daarnaast de volgorde en de manier waarop iets op papier staat geen invloed heeft op het begrip van de tekst en de snelheid van lezen. De pointer hoeft niet noodzakelijkerwijs van links naar rechts per regel te worden bewogen. Sommige mensen gaan in een grote S over de tekst, anderen in een kleine serpentine. Sommige bewegen van linksboven naar rechtsonder of gewoon van boven naar beneden aan de linker of rechter kant van de tekst. Vind de manier die bij jou past om de lees snelheid verder te kunnen verhogen.
    • gebruik een metronoom of een barok muziekje. Als je de metronoom telkens iets in snelheid verhoogt, zal je leessnelheid ook verhogen doordat je het tempo aanhoudt. Het is belangrijk dat het geen meezing muziekje is, anders is je brein afgeleid.
    • ontspan jezelf voor je gaat lezen (zorg dat je hersenen in de alfastaat komen, waardoor je beter kunt leren en onthouden). Ademhalingsoefeningen of meditatie kan helpen.

Maar ook multitasking kan een life hack zijn. Ik schreef eerder al over de slimheid van Multitasking, waaruit bleek dat multitasking meestal leidt tot switchtasking en dan dus geen life hack is, je gaat dan zeker niet slimmer en efficiënter om met je tijd en hersenen.

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest