Klakkeloos managementmethodieken volgen?

Ik ben geen voorstander van het klakkeloos volgen van managementmethodieken. Ik vind het altijd belangrijk datgeen uit een methode te halen wat voor mij of de klant werkt. Zo ook heb ik dat gedaan met Getting Things Done van David Allen. Getting Things Done ofwel afgekort GTD is een actie gebaseerde managementmethode. Ben Tiggelaar neemt de methode vaak mee in zijn ‘MBA in 1 dag’ (zie video), omdat het heel belangrijk is leiding te kunnen geven aan jezelf als manager en plannen ook daadwerkelijk om te kunnen zetten in acties en niet te blijven hangen in plannen.

Informatietijdperk

Het tijdperk waarin we nu leven zorgt ervoor dat er honderdduizend dingen tegelijk op ons afkomen en dat we ook van alles tegelijk moeten doen en daarbij toch productief moeten zijn. Als je een helder opgeruimd hoofd kunt hebben met een ontspannen gevoel dat je alles onder controle hebt en ook daadwerkelijk ziet dat je ideeën verder komen dan je hoofd, ben je veel effectiever en efficiënter dan wanneer je hoofd overloopt met alles. In mijn blog over efficiënter werken met een opgeruimd hoofd pleitte ik ook al voor het leegmaken van je hoofd. GTD kan je hierbij zeker helpen, mits je het invult op jouw eigen manier en dus niet klakkeloos David Allen volgt. Het is geen kunstje, maar het moet iets eigens worden.

GTD van David Allen

GTD

GTD is gebaseerd op het principe dat een persoon door zijn taken vast te leggen niet over zijn taken hoeft na te blijven denken. Op die manier wordt het hoofd vrijgemaakt van het moeten herinneren van alle taken en kan men zich concentreren op het daadwerkelijke uitvoeren van de taken.

‘Mind like water‘

Alles opschrijven is dus het eerste en belangrijkste. Onderzoek heeft aangetoond dat ons brein 7 dingen tegelijk aankan (denk ook aan mijn blog over multitasken), maar dat we gemiddeld veel meer ballen in de lucht moeten houden. Lees hier verder over de verschillende stappen en hoe te starten met GTD (op hoeefficientwerkjij.nl).

Pin It on Pinterest

%d bloggers liken dit: