Ken jij Getting Things Done al?

plannen - god - triskelion

Klakkeloos managementmethodieken volgen?

Ik ben geen voorstander van het klakkeloos volgen van managementmethodieken. Ik vind het altijd belangrijk datgeen uit een methode te halen wat voor mij of de klant werkt. Zo ook heb ik dat gedaan met Getting Things Done van David Allen. Getting Things Done ofwel afgekort GTD is een actie gebaseerde managementmethode. Ben Tiggelaar neemt de methode vaak mee in zijn ‘MBA in 1 dag’ (zie video), omdat het heel belangrijk is leiding te kunnen geven aan jezelf als manager en plannen ook daadwerkelijk om te kunnen zetten in acties en niet te blijven hangen in plannen.

Informatietijdperk

Het tijdperk waarin we nu leven zorgt ervoor dat er honderdduizend dingen tegelijk op ons afkomen en dat we ook van alles tegelijk moeten doen en daarbij toch productief moeten zijn. Als je een helder opgeruimd hoofd kunt hebben met een ontspannen gevoel dat je alles onder controle hebt en ook daadwerkelijk ziet dat je ideeën verder komen dan je hoofd, ben je veel effectiever en efficiënter dan wanneer je hoofd overloopt met alles. In mijn blog over efficiënter werken met een opgeruimd hoofd pleitte ik ook al voor het leegmaken van je hoofd. GTD kan je hierbij zeker helpen, mits je het invult op jouw eigen manier en dus niet klakkeloos David Allen volgt. Het is geen kunstje, maar het moet iets eigens worden.

GTD van David Allen

GTD

GTD is gebaseerd op het principe dat een persoon door zijn taken vast te leggen niet over zijn taken hoeft na te blijven denken. Op die manier wordt het hoofd vrijgemaakt van het moeten herinneren van alle taken en kan men zich concentreren op het daadwerkelijke uitvoeren van de taken.

‘Mind like water‘

Alles opschrijven is dus het eerste en belangrijkste. Onderzoek heeft aangetoond dat ons brein 7 dingen tegelijk aankan (denk ook aan mijn blog over multitasken), maar dat we gemiddeld veel meer ballen in de lucht moeten houden. Lees hier verder over de verschillende stappen en hoe te starten met GTD (op hoeefficientwerkjij.nl).

Related Articles

Talentmanagement is de taak van….?

Talentmanagement is de taak van….?

Er wordt veel geschreven over talent management. Vaak vanuit het gezichtspunt van HRM en Management. Toch zie je weinig beweging bij de meeste organisaties. We bouwen organisaties meestal nog steeds op rond functies en competenties en hebben geen aandacht voor al het talent wat binnen de organisatie rondloopt. Als je in functie x zit, moet je voldoen aan de competenties van functie x en wil je doorgroeien naar functie y, omdat dat bijvoorbeeld de meest logische doorgroei is, dan zul je moeten werken aan de competenties die bij functie y horen. Dit kan en moet anders in het huidige tijdbeeld.

Lees meer
Investeren in opleiding en ontwikkeling tijdens crisis?

Investeren in opleiding en ontwikkeling tijdens crisis?

De Nationale Opleidingsenquête 2012, onder ruim 1100 respondenten, toont aan dat er nog maar een kwart van de mensen de beschikking hebben over een persoonsgebonden opleidingsbudget. Voor bijna 100% van de mensen is de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding en het zich ontwikkelen zeer belangrijk. Minder dan 50% volgt jaarlijks een opleiding, wat daalt t.o.v. vorig jaar. En meer dan 85% zegt het innitiatief hiervoor zelf te nemen. Slechts in een krappe 10% neemt de leidinggevende het innitiatief en HRM blijft met nog geen 1% daarin helemaal sterk achter.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest