Talentmanagement is de taak van….?

talentmanagement Triskelion

Talentmanagement

Er wordt veel geschreven over talent management. Vaak vanuit het gezichtspunt van HRM en Management. Toch zie je weinig beweging bij de meeste organisaties. We bouwen organisaties meestal nog steeds op rond functies en competenties en hebben geen aandacht voor al het talent wat binnen de organisatie rondloopt. Als je in functie x zit, moet je voldoen aan de competenties van functie x en wil je doorgroeien naar functie y, omdat dat bijvoorbeeld de meest logische doorgroei is, dan zul je moeten werken aan de competenties die bij functie y horen. Dit kan en moet anders in het huidige tijdbeeld.

Talentmanagement is taak van het management

Uit de praktijk blijkt dat talentmanagement alleen maar op de agenda komt als het hoogste management zich ertegenaan bemoeit. Toch blijkt de gemiddelde CEO maar 9 dagen per jaar met talentmanagement bezig te zijn. Als het dan tot zijn/haar taak behoort, dan zijn 9 dagen wel heel erg mager.

Het merendeel van de organisaties investeert in het begeleiden van ervaren managers in hun verdere ontplooiing en maar 35% investeert in jongere medewerkers. Terwijl bekend is dat jonge medewerkers langer aan boord blijven als zij zich kunnen ontwikkelen.

Eind jaren ’90 heeft mcKinsey al de ‘war for talent’ aangekondigd. En P&O ging hier braaf mee aan de slag. Althans voornamelijk met praten erover. De actie blijft tot op de dag van vandaag bij het merendeel van de organisaties achterwege.

Vaak gaat het bij werk talent net als in de sport vooral om toptalent, de high potentials. Terwijl er een veel bredere visie en vooral aanpak nodig is.

Bedrijven met een goed doordacht en uitgevoerd talentbeleid hebben 22% hogere ROI stelde mcKinsey in 2001 al vast, daarom is het toch bijna onmogelijk om niet de focus hierop te leggen. En daarnaast trekt een bedrijf met talent ook talent aan.

Waar blijft de actie?

Waarom is het dan toch zo moeilijk om in actie over te gaan? Waar zou die actie moeten komen te liggen? We zouden kunnen zeggen bij het management van de organisatie. We zouden het wellicht ook anders kunnen benaderen.

De verandering in de arbeidsmarkt, de manier waarop mensen met werk omgaan, de macht van de werknemer, de zoektocht naar balans tussen werk en prive, de flexibilisering, de vergrijzing en ontgroening. Allemaal hele belangrijke ontwikkelingen. Allemaal te maken met jou en mij als mens.

show your talent - triskelion

Talentmanagement is onze eigen taak!

Kunnen wij als mens, als Medewerker, ook zelf het verschil maken? Ik denk van wel. Wij verwachten (soms misschien wel latent) met zijn allen dat onze manager opmerkt waar onze talenten en passies liggen. Maar ook als mens als medewerker kunnen we onze talenten zichtbaar maken, en dan niet alleen in onze prive tijd, maar ook naar onze werkgever.

We nemen op veel plaatsen het heft in eigen hand, waarom niet hierin? Zijn we bang dat we niet worden opgemerkt? Of misschien juist wel worden opgemerkt?

Een ding staat vast: als je met je passie en talent aan de slag mag en dat verder mag doorontwikkelen, wordt je als mens veel ‘vrolijker’ dan wanneer je aan competenties ‘moet’ werken die je helemaal niet liggen. Waar je nooit van een dikke onvoldoende een voldoende kunt maken, omdat dat er gewoon echt niet inzit.

Zeg nu zelf: ook jij wilt toch elke ochtend wel opstaan en denken ‘yes, ik mag weer een dagje aan het werk’ i.p.v. dat je als een berg tegen de dag opziet omdat je iets doet wat je niet leuk vindt?

Hoe dan?

En hoe doe ik dat dan, zul je je wellicht afvragen? Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je zou in jouw afdeling en organisatie kunnen kijken welke taken of opdrachten er allemaal worden uitgevoerd waarvan je zelf vind dat dit wel bij jou past. Je zou dit met jouw leidinggevende kunnen bespreken om te kijken of je de ruimte krijgt om hier iets mee te doen en zo jezelf te kunnen bewijzen. Je zou bij projecten de klussen kunnen oppakken die jou goed liggen en op die manier jezelf laten zien.

Stel dat je leidinggevende echt niet hiervoor open staat zou je een stap naar HRM kunnen overwegen om te kijken hoe het bedrijf met jouw talenten om zou kunnen gaan.

En als laatste zou ik toch echt willen aanraden dat als er echt geen ‘ruimte’ blijkt te zijn binnen de organisatie, je ook niet bang zou moeten zijn om buiten het bedrijf te kijken.

Ik zou zeggen: neem het heft in eigen hand en laat je talenten zien zodat ook jij met veel plezier je werk kunt gaan doen.

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest