Wat brengt de toekomst?

Ik ben altijd erg gefascineerd door wat de toekomst ons zal brengen en welke invloed dat op ons als mensen zal hebben. Op ons leven, ons werk, de medische sector, etc. In deze post wil ik graag wat van de dingen die ik ben tegengekomen met jullie delen. Overigens deze keer vnml. technologische ontwikkelingen. En nee ik ga het niet hebben over nadelen en voordelen, want die zijn legio te benoemen. Ik wil echter beginnen met iets uit een oud verleden met mogelijke invloed op onze toekomst (we gaan het meemaken).

Maya voorspelling

Tja hierover ga ik niet heel erg uitwijden. Er wordt nogal verschillend gedacht over de Maya kalender en wat dit zegt over ons voortbestaan. Volgens sommige mensen zal op 21 december 2012 een cataclysmische of transformatieve gebeurtenis plaatsvinden. Deze datum is namelijk het einde van de kalender cyclus. Volgens anderen betekent dit einde van de kalender dat er gewoon weer een nieuwe kalender start. Voor mij is het een leuk weetje, maar ik ga mijn leven niet leven naar deze onzekerheid (als je het al zo mag noemen). Er zijn diverse andere ontwikkelingen die mijn interesse verdienen. Die heel dicht bij ons staan en die absoluut gaan bepalen hoe wij ons leven in de nabije toekomst zullen gaan ervaren. En zeker weten dat dit heel dicht bij ligt.

Internet of Things

van olielamp naar Hue

The Internet of Things (IOT) wil zoveel zeggen als dat apparaten/dingen een eigen internet adres zullen krijgen en via internet met elkaar verbonden zullen zijn. Hier zijn al verscheidene voorbeelden van te geven.

De Hue verlichting als in het filmpje te zien is er 1. Via internet bedien je heel gemakkelijk je verlichting, waardoor verlichting nooit meer hetzelfde zal worden als de oude olielamp.

Met je vingerafdruk de auto starten

 

auto starten met vinger

Vorige week las ik over het bedienen van apparaten met je vingerafdruk. Zo zou je met je vingerafdruk en je horloge kunnen betalen, je auto bedienen, je huis openen, etc. etc. Met de eGo vervang je pasjes, codes en sleutels.

De operatiekamer

 

toekomst in operaties

Ook in de OK zal een technische revolutie gaan plaatsvinden. Daar waar chirurgen altijd vertrouwden op hun eigen zicht, zal gebruik gemaakt gaan worden van licht en navigatie en mogelijk nog andere foefjes om de chirurg te helpen en een nauwkeuriger resultaat te boeken. De TomTom in de OK. Zo kan de chirurg exact zien waar zijn scalpel of ander instrument zich in het lichaam bevindt.

Taferelen uit oude Star Trek afleveringen worden langzaamaan de werkelijkheid.

In en om ons huis

 

Kruidenwand

Ook in ons huis zullen dingen veranderen. Niet alleen de verlichting die op afstand kan worden bestuurd, maar ook apparatuur als de koelkast die melk en andere boodschappen besteld omdat die op zijn in de koelkast. Of wat te denken van je eigen groene wand met groenten en kruiden in de keuken.

 

groene wand

Maar ook buiten zien we deze groene ontwikkeling terug.

 

Groene bus

 

Hang naar het oude vertrouwde

 

Typen met tablet

Toch zie je ook een hang naar het oude en vertrouwde. Dit is vooral bij generaties die door al die snelle ontwikkelingen heen zijn gegaan. En daarbij komt dat je op een bepaalde leeftijd ook terugkijkt en een deel van je leven en dat tijdperk met alles eromheen romantiseert. Hierdoor is er ook altijd een golfbeweging van in is. Trends uit het verleden komen terug in een nieuw jasje. En voor jonge generaties zijn het vaak gewoon leuke gadgets.


phone

Inspiratiefilmpjes

Hieronder nog een aantal filmpjes die technologische ontwikkelingen laten zien die zelfs voor een groot deel al mogelijk zijn. Jammer dat geld en macht vaak de factoren zijn die deze ontwikkelingen tegen houden. Maar laat je vooral inspireren en verlangen naar deze mooie toekomst (hoewel ik ook genoeg mensen ken die hier nachtmerries van zullen krijgen).


Pin It on Pinterest

%d bloggers liken dit: