Steeds vaker lees ik berichten over de nieuwe / jonge generatie. De generatie Z die ons mogelijk kan redden (zelf ook een column over geschreven ). Of de generatie C zoals ze tegenwoordig ook wel genoemd worden. Een volledig digitaal opgegroeide generatie met internet, mobiele apparaten en social networking, die anders communiceert, anders denkt, anders werkt en anders consumeert. Een generatie die het belangrijk vindt dat werk past in hun lifestyle. Het gaat niet meer om leven om te werken of werken om te leven, het gaat om de juiste balans.
Opvallend ook voor deze generatie is dat zij eigenwaarde super belangrijk vindt (onderzoek Ohio State University). Deze generatie wil graag geprezen worden, complimentjes krijgen (en niet alleen op Nationale complimentendag 1 maart). Zelfs de dure bedrijfsauto’s, salaris en vrienden zijn nog minder belangrijk. Ze krijgen al jong met de paplepel ingegoten dat ze goed moeten presteren en hard moeten werken, dat doen de ouders immers ook.
Deze generatie blijft ook steeds weer langer bij ouders thuis wonen (o.a. door de crisis) wat leidt tot kopieergedrag. Er ligt een enorme druk op hun schouders (onderzoeksbureau Initiative), waardoor ze angstig worden en zeer conservatief. Niet alleen angst om baan en carrière, maar ook om geld te verliezen.
Hieruit komt voort dat deze generatie ook niet graag fouten toegeeft, want dat is slecht voor de eigenwaarde. Het is een generatie die al heel erg vroeg in hun loopbaan, door het willen voldoen aan alle verwachtingen (vooral van ouders), thuis eindigen met een burn-out voor ze echt met hun carrière zijn gestart.
Zoals gezegd is de generatie digitaal opgegroeid met alle mogelijke informatie binnen een paar toetsenbord aanslagen bereik. Toch lijkt deze generatie meester te zijn in het slim omgaan met die informatie en het altijd en eeuwig bereikbaar kunnen zijn. Zij zijn niet anders gewend. Zij passen dit echt in in hun dagelijkse routine. Lijken ook makkelijker keuzes te maken in wat zij wel en niet willen lezen.
Is dat ook daadwerkelijk zo? Of is er toch een verband met het opgebrand raken? Maakt die druk en het feit dat ze al op zeer jonge leeftijd toegang hebben tot alle digitale tools en informatie die maar beschikbaar is, het niet juist heel erg zwaar? Op vorige generaties lag namelijk ook druk om te presteren. Dus waar ligt dan het verschil?
Al 80% van de kinderen tussen de 9 en 16 jaar hebben een profiel op Hyves, Facebook of een andere sociaal netwerk. Daarin zijn we als land koploper. In Europa is dat gemiddeld 59%. Ik zie dat bij mijn neefjes (7 en 9)ook. Al vanaf zeer jonge leeftijd (voor hun 7e) hadden zij een profiel op Hyves. Ze doen er spelletjes, praten met leeftijdsgenootjes/vriendjes (of althans dat is te hopen). Zij zijn zeer handig in het omgaan met al die digitale apparaten. Daarnaast sporten ze, spelen vele uren per dag op de Nintendo DS, de Wii en andere spelletjes apparaten. Zij zijn nog te jong om druk te voelen om te presteren in het werk, maar ze hebben zoveel keuzes. Ik vraag me soms af wat dat met hen doet en gaat doen.
Het doet in ieder geval veel met organisaties en de trends voor de toekomst. Om er een paar te noemen:
24/7 connected
altijd geconnect met het internet via diverse (mobiele) apparaten
Sociale ‘beesten’
leven temidden van sociale netwerken waarin je dus altijd geconnect bent.
Verdwijnen van privacy
waar privacy altijd een hot item is geweest, is dat langzaamaan volledig aan het verdwijnen.
Alles in de ‘cloud’
door alle digitale / mobiele apparaten zal de informatie steeds meer volledig via het web verlopen en in de ‘cloud’ worden vastgelegd. Altijd en overal op elk apparaat je gegevens beschikbaar.
Verandering in gebruik digitale informatie
Zowel aanbod als gebruik van digitale informatie zal drastisch gaan veranderen. Bedrijven zullen er ook steeds meer hun voordeel mee gaan doen.
Andere arbeidsverhoudingen en organisatievormen
Standaard dienstverbanden zijn nu al langzaamaan aan het verdwijnen. Er zijn al steeds meer ZZP’ers en flexibele schillen. En organisaties krijgen steeds organischere vormen. Het Nieuwe Werken en Slimmer Werken doen nu al hun intrede en voor de oudere generatie is dit inderdaad anders dan gewend.
In de trends schuilen meerdere gevaren, waar de generaties elkaar komende periode zullen moeten gaan vinden. Want dat de wereld en de technologie veranderen is een feit.
0 reacties