Thuiswerken doe jij het ook?

Sneeuwpret en ellende!

De winter heeft afgelopen week aardig huisgehouden. Dit heeft hele leuke kanten. De kinderen (en volwassenen) vinden het heerlijk om met sneeuw te spelen. Sneeuwpoppen maken, sleeën, sneeuwballengevechten en ga zo maar door. Het levert ook een geweldig plaatje op. Veel mensen gebruiken zelfs hun mooie besneeuwde foto’s voor hun kerstkaarten. Er zijn ook mensen die (zelfs op TV) roepen dat ze dan niet op wintersport hoeven.
Kortom de sneeuw is leuk! Is dat zo? Elke dag zie ik ook lange files voorbijkomen op TV. Spiegelgladde wegen (al sinds eind novembGrote ongevallen. Vrachtwagens die zich niet aan de maximum snelheid van 50 houden en daardoor ravages veroorzaken. De NS die het schema helemaal omgooit, want het is toch wel lastig door de sneeuw te rijden met een trein.

Remedie, thuiswerken!

Er is een redelijk goede remedie tegen al deze ellende. Thuiswerken. Velen kiezen er nu al voor om dit te doen. Vooral mensen die niet afhankelijk zijn van hun werkplek en waarbij de leidinggevende dit ook mogelijk maakt. Het is natuurlijk heerlijk als je normaal met die sneeuw 3 uur of langer erover zou doen om op kantoor te komen dat je die rit van 6 uur op een dag niet hebt. Die tijd kun je effectief zijn voor je werkgever. Én dan hou je ook nog tijd over om leuke dingen te doen in de sneeuw.
Als zelfstandig ondernemer is het natuurlijk heel gemakkelijk om thuis te werken. Ik kan zelf volledig mijn dagen inrichten. Dat is voor mij persoonlijk heerlijk. Maar niet iedereen kan daarmee omgaan.

Het feit dat het mogelijk is om thuis te werken is niet per definitie aan te merken als Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken is zoveel meer. Soms zien organisaties de mooie voorbeelden zoals van Google en Microsoft en denken, dat wil ik ook. Dan wordt er gestart met het aanschaffen van software om thuis te kunnen werken en vervolgens vinden zij dat ze ook aan HNW doen. Dit is natuurlijk gedoemd te mislukken. Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn bijvoorbeeld sleutelwoorden. Als het vertrouwen achterwege blijft, zal het een probleem zijn. Dan voelen mensen zich gecontroleerd en zal het effect van thuiswerken averechts kunnen zijn. En andere aspecten als cultuur, inrichting, leidinggeven, processen, etc zullen ook veranderen als je HNW wilt doorvoeren. Kortom HNW is een grote organisatieverandering die niet over 1 nacht ijs gaat en die ook niet door middel van kopieerwerk kan worden ingevoerd. Het is eigenlijk altijd maatwerk.

Wat is thuiswerken dan?

Thuiswerken is wel een hele kleine vorm van sociale innovatie. Maar dan alleen als het een vernieuwing is voor jouw werkgever. Daar staat tenslotte innovatie voor. En sociale innovatie staat voor alle vernieuwingen die de mens aangaan. Dit kunnen vernieuwingen zijn in het werk, de manier van werken, maar ook vernieuwingen in de thuis situatie etc. Slimmer werken is bijvoorbeeld ook meestal een vorm van sociale innovatie.
Als je als medewerker graag thuis wilt werken kun je dat natuurlijk heel goed bespreekbaar maken. Ik schreef al over de week van HNW waar vooral medewerkers werden gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan. HNW doe je zelf was de slogan. Maar let er vooral op dat er een hele belangrijke vertrouwensbasis moet zijn, anders gaat het niet werken en zul je je opgejaagd voelen en nog liever zie reistijd voor lief nemen.

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest