Cloud Computing

cloudcomputing - triskelion

USB

Verlies van USB Sticks

Geregeld lees je over verlies van USB sticks met belangrijke en vaak vertrouwelijke informatie. De eerste keer dat je erover leest denk je, tja iedereen kan iets verliezen. Je verwacht dat mensen na zulke berichtgevingen niet snel meer een USB stick zullen kwijt raken, maar het tegendeel is waar. Ligt het aan onzorgvuldigheid? Of gewoon dommigheid? Is het diefstal of vooropgezet spel? En het gebeurd niet alleen bij de Overheid, maar ook in het bedrijfsleven, met vaak net zulke belangrijke en vaak vertrouwelijke informatie.

Beveiliging van USB Stick

Onderzoek van Kingston Digital Europe onder bijna 3000 ICT consulenten van bedrijven in Europa, wijst uit dat 31% van de bedrijven de technologie in huis heeft om downloaden van bedrijfsgevoelige informatie door onbevoegden op USB stick tegen te gaan. 62% geeft aan gevoelige informatie verloren te hebben. 62% heeft een adequaat USB beveiligingsbeleid, toch gebruikt in de desbetreffende bedrijven 75% van de medewerkers ongevraagd een USB stick, meestal onversleuteld, met alle gevolgen van dien, ook omdat bij verlies het merendeel van de mensen geen melding hiervan maakt.

Cloud Computing

Cloud Computing en beveiliging

Als je kijkt naar Cloud Computing, dan is de discussie over beveiliging misschien zelfs nog wel heftiger. Veel van de grote bedrijven in Europa maken graag gebruik van Cloud Computing, maar dan puur voor het gebruik van Software en niet voor de opslag van data. Reden hiervoor is de beveiliging. Het hebben van een goed Service Level Agreement (SLA) met de leverancier, garandeert de beveiliging niet. Ook laait de discussie over Intellectueel eigendom en regelgeving geregeld op. Deze laatste is niet geheel onbelangrijk. Als de servers waarop de data fysiek wordt opgeslagen zijn gevestigd in Amerika bijvoorbeeld, dan geldt de Amerikaanse regelgeving, waardoor je data ongevraagd kan worden ingezien door de Amerikaanse Overheid.

De Cloud versus USB

Tja, waar doe je verstandig aan als bedrijf? Mijn voorkeur gaat uit naar de Cloud. Je kunt als bedrijf namelijk ook een Private Cloud opzetten. Hierdoor heb je de beveiliging meer in de hand (hoewel 100% beveiligd m.i. gewoonweg niet mogelijk is), je kunt makkelijker kiezen wat de lokatie is van je servers en je maakt grote kans dat je de USB stick uit je bedrijf kunt bannen. Zeker als de rest van je ICT beleid erop is gericht dat mensen met nieuwe tools en middelen ook daadwerkelijk op een makkelijke manier bij de data kunnen komen. Mijn voorspelling:

Cloud Computing wordt de winnaar!

Related Articles

Trip consideration op Facebook

Trip consideration op Facebook

Speciaal voor als jouw bedrijf in de reis business werkzaam is, heeft Facebook Trip Consideration toegevoegd. Hiermee kun je mensen bereiken die wel de intentie hebben om te gaan reizen, maar de bestemming nog niet hebben gekozen. Nu al vinden (naar het schijnt) 68%...

Lees meer
Eindelijk! Echt Schedulen voor Instagram….

Eindelijk! Echt Schedulen voor Instagram….

Het nadeel van Instagram vond ik toch nog altijd de onmogelijkheid om posts vooruit te schedulen. Maar ze staan eindelijk de mogelijkheid toe. Beperkingen Dat wil zeggen, nog niet in hun eigen app, maar wel via 3e apps die Facebook Marketing Partner zijn, zoals...

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest