Ben jij leider of manager?

Laat de nieuwe leider opstaan!

Wanneer ben je manager en wanneer ben je leider? En als je dan een leider bent, wanneer ben je dan goed? Wat past op dit moment in het tijdbeeld? Waar is behoefte aan? Allemaal vragen die elke leidinggevende wel eens aan zich voorbij ziet komen. Ben ik een goed leider? Dit is een vraag die iedere goede leider zichzelf geregeld dient te stellen.

Wikipedia zegt: ‘Een manager heeft managementkennis, kent zijn instrumenten en zorgt dat het beleid van de organisatie wordt gerealiseerd. Een leider houdt de omgeving in de gaten, heeft visie, en weet met overtuigingskracht zijn ideeën zodanig over te brengen dat anderen zijn visie op de organisatie gaan delen.’

Handelen uit macht is uit den boze voor een goed leider. De kunst van het leiding geven is de ander tot ontwikkeling te brengen/te laten komen. Dat betekent dat de leidinggevende oprecht geïnteresseerd is in de mensen, hun kwaliteiten en capaciteiten. Maar vooral oog heeft voor de talenten en passies van de mensen.

Waar is nu behoefte aan? In de tijd dat mensen oprecht zoeken naar de balans tussen werk en leven kun je als organisatie mogelijkheden bieden als sociale innovatie. Passend daarbij is een veranderende rol van de leider. De leider zal meer dienend, coachend en verbindend te werk moeten gaan om medewerkers ‘erbij te houden’. De nieuwe leider werkt niet vanuit controle, maar vanuit resultaatafspraken. En biedt de medewerker de vrijheid zelf te bepalen hoe die resultaten behaald kunnen worden. Hierin zit Empowerment verweven, het verleggen van verantwoordelijkheden, maar vooral het geven van vertrouwen. Vertrouwen is een nieuw sleutelwoord in organisaties, het geven en het ontvangen ervan.

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest