Wat is Klout?
Mogelijk kende je Klout al en zie je geregeld een Klout score van mensen op sociale media. De Klout score geeft jouw online impact weer. Je kunt een score tussen 1 en 100 behalen. En de gemiddelde score is 40. Mensen met een hoge score worden ook wel gezien als influencers. Klout meet jouw impact af aan de content die je creëert en deelt. Dit wordt gemeten over zowel Twitter als Facebook, LinkedIn, Google+, Instagram en Foursquare. Of je nu wel of geen actieve account hebt aangemaakt op Klout.com een Klout score krijg je sowieso.
Klout steeds gebruikersvriendelijker
Klout heeft juist voor het delen van content de laatste tijd behoorlijk wat veranderingen doorgemaakt. Zowel op de desktop als in de mobiele apps. (Hier te downloaden.)
Veranderingen op de desktop
In de browser op de desktop is al wat langer geleden de mogelijkheid toegevoegd om content te creëren en delen, maar ook om te schedulen. De content kan in de website worden gecreëerd. Daarnaast biedt de website ook content aan die je kunt delen. Daarbij wordt tevens aangegeven of het berichten zijn die ‘on the rise’ zijn of mogelijk al pareltjes. Erg handige extra informatie.
Belangrijk!! Vooralsnog gaat het wel om Engelstalige content en is de content die wordt aangeboden ook wel wat aan de magere kant. Het is maar de vraag of dit gaat veranderen.
Een andere aanpassing die heel recent is doorgevoerd, zijn de verschillende browser extensies. Voor zowel Chrome, Firefox als Safari is een extensie gebouwd, waardoor je heel makkelijk content van andere websites kunt delen door middel van het aanklikken van een button. De Klout extensie doet overigens meer, het geeft op Twitter.com extra informatie over de Klout score van mensen die Twitteren.
Veranderingen in de apps
Ook in de mobiele apps, zowel iOS als Android, is het inmiddels mogelijk om content te creëren en delen. Tevens wordt content om te delen voorgesteld door Klout. Daarnaast is een tabblad Measure toegevoegd waarin je het verloop van jouw score over tijd kunt zien (functionaliteit die in de browser natuurlijk ook gewoon aanwezig is).
[slideshow_deploy id=’1375′]
Social Media Management Tool
Er zijn heel veel tools op de markt die je in kunt zetten als een soort Social Media Management Tool. De een richt zich echt op meten en analyseren, de ander meer op content visualiseren en makkelijk delen. De een gaat over verschillende tools heen, de ander richt zich heel specifiek op 1 tool. Voorbeelden zijn onder andere Hootsuite, Buffer, TweetDeck, Feedly, Sprout Social, Flipboard en Pulse. Het is natuurlijk heel persoonlijk waar jouw voorkeur naar uitgaat en wat jouw verwachtingen zijn bij een social media management tool.
Onze voorkeur ligt nog steeds bij Hootsuite vanwege de vele mogelijkheden die het biedt om zowel content als meten en analyseren met elkaar te combineren, zonder de hoofdprijs te hoeven betalen. Onder andere kun je in de gratis versie 5 accounts koppelen en in de betaalde versie een onbeperkt aantal, je hebt de mogelijkheid gebruik te maken van ‘suggested content’ (overigens alleen nog in beta in de betaalde versie en alleen Engelstalige content), de Hootlet button om in je browser makkelijk content te delen, de verschillende Apps die je kunt toevoegen, de RSS feed en de verschillende Analytics. Je kunt overigens de Klout score van mensen ook gewoon in Hootsuite terug zien.
Later meer blogs over Social Media Management.
0 reacties