Is jouw digitale erfenis goed verzorgd?

Het lijkt in eerste instantie luguber, maar je denkt ook na over een testament en donor-codicil, dus waarom niet over wat te doen met je digitale erfenis. Zowel Facebook als Google helpen je erover na te denken. Lees hieronder wat je allemaal al zelf kunt regelen.

Facebook

Facebook heeft in februari in de VS al mogelijk gemaakt dat je aan kunt geven wie je erfgenaam is. Daarvoor kon je een pagina laten omzetten naar een zogenaamde ‘herinneringspagina’. In Nederland is het ook deze week geactiveerd. Via de instellingen van Facebook kan je nu aangegeven wie er na je dood jouw Facebookpagina kan beheren. Die ‘erfgenaam’ kan vervolgens een vastgezet bericht op je profiel zetten, reageren op vriendschapsverzoeken en de profielfoto en de omslagfoto bijwerken. Privéberichten blijven onbereikbaar, en Facebook heeft besloten om het voor de erfgenaam onmogelijk te maken om eerder geplaatste foto’s en berichten aan te passen of te verwijderen of oude privéberichten te lezen. “We hebben er lang over nagedacht en hebben uiteindelijk besloten om dat in deze eerste versie niet toe te staan” (woordvoerder van Facebook in interview met Wall Street Journal).

Als je liever hebt dat je profiel van internet verdwijnt na je overlijden kan je die optie aangeven bij Facebook. Dat kan je ‘erfgenaam’ niet regelen. Hij of zij mag geen profielpagina verwijderen.

[slideshow_deploy id=’1619′]

Je kunt nu 1 Facebook contactpersoon aanwijzen als ‘erfgenaam’, maar Facebook denkt erover om ook een back-up contactpersoon mogelijk te maken i.v.m. mogelijke onvoorziene omstandigheden, zoals het mede overlijden van de eerste keuze.

Als mensen in hun testament een “digitale erfgenaam” hebben benoemd, zal Facebook deze keuze ook respecteren.

In 2012 al heeft Facebook de app ‘If I Die’ geïntroduceerd, waarop je een videoboodschap en bericht kunt opnemen die na jouw overlijden worden gedeeld. Het heeft alleen geen rechtsgeldigheid.

Google

Google doet dat in de vorm van een Inactive account manager.
Inactive account manager van Google

Hiermee kun je aangeven na welke inactieve periode je een berichtje moet krijgen over je inactiviteit. Je kunt daarbij een extra contactpersoon benoemen.

Digitale kluis

Er is ook zoiets als een digitale kluis op internet. Er zijn wederom vele aanbieders, waaronder Digizeker en Gardid. Het gaat om het beveiligd vastleggen van toegangscodes, documenten, berichten etc. Digizeker is zelfs geregistreerd bij een notaris. Beide vallen onder de Nederlandse wet en regelgeving.

Related Articles

Wie wint: Facebook of YouTube?

Wie wint: Facebook of YouTube?

Wellicht een vreemde vraag. Ik stel hem omdat Facebook zijn video ranking systeem heeft aangepast en komende maanden zal uitrollen. Video scoorde altijd al het beste in het ranking systeem, maar de aanpassingen zijn er nu op gericht om wereldwijd de top video platform...

Lees meer
Vtwonen en Pinterest slaan handen ineen

Vtwonen en Pinterest slaan handen ineen

Vtwonen is gister met een nieuwe campagne gestart waarbij ze een verregaande samenwerking met Pinterest zijn aangegaan. Als consument kun je nadenken over een mooi fris voorjaarsinterieur. Pinterest bord aanmaken Tussen 6 en 12 mei kun je jouw vtwonen voorjaarshuis...

Lees meer

Blijf op de hoogte

4 Reacties

  1. Jan Pieter van Lieshout

    Naast de FB mogelijkheid is er een handige app. (Nederlands product) waarin je heel veel voor na je dood kunt regelen. De app heet ‘Just in case’. Aanbevolen!

    Antwoord
    • Sandra Galjaard

      Beste Jan Pieter,
      Dank je voor de leuke toevoeging. Ik heb gelijk even gekeken. Het is op dit moment alleen nog een iPhone app (beta versie) die gegevens opslaat in Dropbox. Ik ga er vanuit dat e.e.a. nog zal worden aangepast. Overigens liep de app bij mij vast bij het registreren. Het idee is in ieder geval wel leuk. Geen wettelijke registratie, maar een hulpmiddel om dingen te regelen. Zeker een aanrader (als de registratie lukt;-)).

  2. Rick de Haan

    Prima blog! Goed om stil te staan bij wat er overblijft als je er zelf niet meer bent, en wat je kunt doen om te voorkomen dat nabestaanden worden geconfronteerd met onbekende inloggegevens. Mocht het niet geregeld zijn, dan kunnen wij hulp en ondersteuning bieden. 

    Namens Digitale Nazorg
    Rick de Haan – Specialist Social Media

    Antwoord
    • Sandra Galjaard

      Ook een mooie dienst Rick voor als je het niet hebt geregeld van tevoren, wat maar al te vaak gebeurd.

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest