Socialiseren met sociale media

De afgelopen weken weer behoorlijk veel gelezen over de zin en onzin van social media. Worden we er socialer of juist a-socialer van. Mogen werknemers er gebruik van maken of niet. Zelfs Psychologie Magazine heeft er aandacht aan besteed. Zij refereren aan een onderzoek van Michican State University onder 175 Facebook vrienden, die hele positieve bevindingen laat zien. In ieder geval positief voor degene die willen verantwoorden dat zij echt niet a-sociaal worden van social media.

Het blijkt dat wij in het dagelijks leven normaal gemiddeld 5 goede vrienden hebben, of je nu wel of niet op social media zit. En als je dan op social media zit, zoeken die elkaar juist meer op, de online en offline contacten lopen als het ware naadloos in elkaar over. Online heb je tenslotte al veel met elkaar gedeeld, waardoor je offline nog meer diepgang kunt hebben in je gesprekken.

Social media zijn ook bij uitstek geschikt om verloren contacten weer aan te halen. Normaal zou je 148 contacten aan kunnen in real life, met social media wordt dit wel flink verhoogd. Social media kun je dus gebruiken voor bestaande contacten, maar natuurlijk ook voor nieuwe contacten. Toch vind ik het dan zelf wel prettig om van mijn online contacten iets meer te weten dan alleen hun ‘bio’ op Twitter of hun ‘summary’ op LinkedIn. Daar vraag ik dan ook meestal gewoon om. En als een contact echt interessant is, kijk ik ook of het tot een offline gesprek kan komen.

Dit laatste vooral ook om bijvoorbeeld de juiste aanbevelingen te kunnen doen. Het gaat vooral om gunnen en gegund worden in het leven. Dit doe je eerder met iemand die je ook echt offline hebt gezien e/o gesproken.

De mooiste bevinding vind ik nog wel dat mensen die op social media zitten nog meer gefocused raken door hun omgeving. Dit vooral omdat ze zoeken naar zaken die ze willen delen, die er voor hun vrienden en netwerk toe kunnen doen. (alleen het moment van bv het plaatsen van een tweet verslapt die aandacht natuurlijk wel weer even).

Niet alles is natuurlijk interessant om te delen of om te lezen van anderen. Maar goed, ook daar kun je gewoon keuzes in maken. Als je iemand in real life ziet, vind je ook niet alles leuk en kun je ook keuzes maken.

Maar hoe zit dat nu zakelijk dan? Social media kan o.a. worden ingezet om jezelf te promoten. Maar ook om je werkgever, diensten of producten te promoten. En daar wordt het uiteraard interessant. Met een groot netwerk, heb je een gigantisch bereik. Zo heb ik rond de 700 connecties op LinkedIn. Dat levert mij in principe een bereik op van 7,8 miljoen connecties. Als je jouw netwerk weet te interesseren, en zij communiceren hier weer over in hun netwerk, dan kun je veel mooie dingen bereiken.

Van bloggen wordt je productiever. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New York. Als medewerkers zowel zakelijk als privé mogen bloggen en daarin vrij worden gelaten worden zij productiever. En daarbij komt dat online gesprekken sneller leiden tot offline gesprekken en business.

Voorwaarde voor zakelijk social media gebruiken is vertrouwen en verantwoordelijkheid. Iets wat van toepassing is op alle sociale innovaties, waaronder ik social media schaar.

Reden temeer om social media gewoon te blijven promoten, ook onder werktijd!

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer
Steun jouw favoriet in Sochi via social media

Steun jouw favoriet in Sochi via social media

Stuur je favoriete olympische atleet een persoonlijke boodschap Zou jij dit doen via McDonalds? Je kunt met de hashtag #cheerstosochi op Twitter of de site www.cheerstosochi.com  een persoonlijk bericht sturen naar zijn favoriete team of sporter in...

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest