Creativiteit, heeft iedereen dat??

Creatieve sector

Al een tijdje ben ik nu gekoppeld aan de creatieve sector in de Drechtsteden door een opdracht voor de stichting DOCK. Het woord en de competentie creativiteit intrigeren mij wel. Als ondernemer dien je te beschikken over een goed ontwikkelde creatief vermogen, zodat je elk ondernemer vraagstuk ook aan kan. Maar wanneer val je nu onder de zogenoemde creatieve sector? Is dat alleen bij bepaalde beroepen, en wie heeft dat dan bepaald? Is het creatieve vermogen daarin bepalend? Ik ben ervan overtuigd dat het creatieve vermogen niet bepaald of je in de sector thuis hoort.

Wat is creativiteit?

Het vermogen om iets nieuws te scheppen, originele oplossingen, ideeën en methoden voor een probleem bedenken. Maar ook gewoon in je werksituatie verbeteringen of vervanging van werkwijzen bedenken.

Competenties

Creativiteit is al een competentie voor elke ondernemer. Echter inzet, inlevingsvermogen, durf, analytisch vermogen, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen zijn ook onmisbare. Maar je hebt ook inspiratie nodig. En natuurlijk je kennis en ervaring. Door deze laatste leg je verbanden en heb je inzicht. Al met al een hele reeks competenties die zowel voor alle ondernemers van toepassing zijn, of ze nu onder de creatieve sector vallen of niet. Creativiteit is als het ware één van de puzzelstukjes in wie je bent en wat je doet. Hiermee is dus nog niet de vraag opgelost wanneer je nu in die sector valt als ondernemer.

Leren

Kun je creativiteit leren? Of als je er al over beschikt, vergroten? Heeft eigenlijk niet iedereen creativiteit in zich? Ik denk namelijk dat elk mens een bepaalde vorm van creativiteit in zich heeft. Waarom vinden we dan toch de één creatiever dan de ander? Wie bepaald dat een oplossing creatief is? Moet je om creatief te zijn altijd ‘out of the box’ denken, zoals dat zo mooi wordt genoemd?
Je kunt creativiteit best bevorderen en versterken. En als je er vanuit gaat dat elk mens creativiteit in meerdere of mindere mate al bezit, is dit een mooi gegeven. Voor elke individu zal iets anders nodig zijn om die creativiteit te bevorderen. Zo heeft de één absolute rust nodig en zoekt de ander juist een drukke inspirerende omgeving op met veel prikkels. Afwisseling van omgeving kan ook helpen. Verder is aan te raden vooronderstellingen en vooroordelen even uit te schakelen.

Tot wel 10 keer creatiever

Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat er vier manieren zijn waarmee je tot wel 10 keer creatiever kunt worden:
onthoud ideeën die je te binnen schieten, zorg dat je altijd een mogelijkheid hebt om iets op te schijven, te fotograferen of op een andere wijze te kunnen onthouden, ik heb altijd een notitieblok bij me en in mijn telefoon een fototoestel en sinds kort een hele handige tool Evernote, waarmee je alle te onthouden zaken bij elkaar kunt vasthouden.
daag jezelf uit, doe eens bewust iets wat je nooit durfde of voor mogelijk hield.
verbreed je kennis en vaardigheden, je kunt natuurlijk trainingen volgen, maar ook boeken of zaken op internet lezen, zoals blogs van je favoriete auteur. Op internet heb je bijvoorbeeld leren.nl met allerlei hele handige gratis online cursussen waar altijd wel nuttige tips in staan.
omgeef jezelf met gevarieerde prikkels, zoek eens een andere omgeving op. Als je van rust houdt, ga dan eens in een hele drukke omgeving rondlopen en kijken welke prikkels je daarvan krijgt. Bezoek eens een museum als je dat nooit doet.

Mindmappen

Mindmappen kan ook helpen in het creatieve proces. Vaak heeft een probleem meerdere oplossingen, die je wellicht niet altijd direct ziet. Soms moet je problemen ook gewoon even laten rusten om op een later tijdstip een briljante ingeving te krijgen. Je hersenen zijn daarin soms heel moeilijk te begrijpen.
Creativiteit, heeft iedereen dat?
Creativiteit is een mooie competentie die we moeten koesteren. In mijn optiek heeft iedereen creativiteit in zich, de één heeft het creatieve vermogen echter verder door ontwikkeld dan de ander. Probeer je eigen creativiteit ook eens te vergroten en kijk wat dat je kan opleveren. Voor wat betreft ondernemers ben ik van mening dat elke ondernemer dus creatief is. Dit bepaald dan ook niet of je tot de creatieve sector behoort.

Creatieve sector

Blijkbaar hebben we met elkaar ergens een keer bepaald welke beroepen tot die sector behoren. Daar is ook absoluut niets mis mee. TNO maakt onderscheid tussen kunsten en cultureel erfgoed, media en entertainmentindustrie en creatieve zakelijke dienstverlening. De creatieve industrie is cultureel en economisch een belangrijke sector. Hij zorgt voor culturele ontwikkeling, verschaft banen en creëert waarde. TNO heeft hier een rapport over geschreven, waarbij de definitie wordt gehanteerd: Het gaat om een sector die creativiteit in zijn naam draagt en drijft op het creërende en scheppende vermogen van individuen, groepen, bedrijven en organisaties. Het creëren , produceren en exploiteren van symbolisch materiaal staat voorop. Gelukkig is er ook gewoon een lijstje opgenomen met exact welke branches eronder vallen, dan hoef je als ondernemer niet meer lang te zoeken om te bepalen of je nu wel of niet onder de sector valt. Het rapport is hier te downloaden.
Je hoeft in ieder geval niet te twijfelen of je creatief vermogen hebt als mens en ondernemer. Het enige wat kan is dat het niet zover is door ontwikkeld en je iets eraan zou willen en kunnen doen om het te bevorderen. Veel succes daarmee.

Related Articles

Sociale innovatie en het belang ervan

Sociale innovatie en het belang ervan

Ik kan het niet vaak genoeg aanhalen: Sociale innovatie kan voor veel bedrijven het verschil maken in deze crisis.

Sociale innovatie betreft nieuwe manieren van organiseren, managen en werken. Bedrijven die durven te investeren in sociale innovaties, zijn beter in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te vermarkten. Ze scoren daardoor beter dan de gemiddelde concurrent op omzet, winst en marktaandeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

0 reacties

Pin It on Pinterest